Direktlänk till inlägg 31 januari 2010

Sött Sweet Dulce # 1: Ullas pecanpaj

Av Tant Alexandra - 31 januari 2010 21:51


Så var det alltså dags. Dags för mig att påbörja min bakresa genom bakboken Sött Sweet Dulce av Anna och Fanny Bergenström. Reglerna är enkla.


1. Jag måste baka receptenligt med undantag för när det innehåller en ingrediens som jag vet att jag tycker riktigt illa om.

2. Jag kan baka i vilken ordning jag vill och kan på så sätt välja bakverk efter tillfälle.

3. Jag får baka något som jag har testat förut, men det måste då finnas starka skäl till att jag gör det och således väljer bort att prova ett nytt recept.


Okej, då kör vi! Först ut kommer Ullas pecanpaj. Jag är inte överförtjust i pecannötter och var nära att byta ut dem mot valnötter men hejdades av regel nummer ett som nämns ovan. Det är jag jätteglad för nu i efterhand för den här söta pajen var näst intill perfekt tror jag.


Här kommer receptet:


Pajdegen

2,5 dl vetemjöl

125 g smör

1 msk florsocker


Fyllningen

200 g pecannötter

60 g smält smör

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

3 medelstora ägg

 

Tillvägagångssätt enligt författaren

- Mät upp mjölet och i smöret skuret i tärningar. Pudra över florsockret. Blanda hastigt ihop degen. Lägg den att vila i kylskåpet ca 30 minuter. Grovhacka nötterna. Ställ åt sidan.

- Kavla ut degen så att den passar i en pajform med fast botten och som är 22 cm i diameter. Eller tryck bara ut degen. Vik gärna in degkanterna så att de blir dubbla. Nagga pajbottnen med en gaffel.

- Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet till i 10 minuter, ta ut formen och sänk värmen till 160 grader.

- Smält smöret till fyllningen, låt det svalna lite och häll det i en bunke. Blanda ner socker, sirap och ett ägg i taget. Rör om mellan varje ägg. Häll sist i de hackade nötterna.

- Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i ca 40 minuter, kanske 45. Passa mot slutet, ser pajen ut att bli för mörk så täck den med folie.

Låt den färdiga kakan stå minst 1 timme innan den skärs i bitar och serveras med eller utan lite vispad grädde. Pecanpajen är hur god som helst ...



    


   



     


Min utvärdering

Det här var en väldigt enkel paj att göra. Det enda som jag har att anmärka på var att pajdegen inte var i närheten av en sån konsistens att man kunde kavla ut den utan den fastade i bänken hela tiden. Jag fick alltså trycka ut den i formen men det gjorde väl ingenting egentligen.


Det stämmer att den blir mörk för när jag tittade in i ugnen efter 30 minuter så var den redan det så först då lade jag på folie. Skulle nog egentligen ha gjort det lite lite tidigare. Jag lät den stå mer än en timme, vi åt den inte förrän dagen efter och alla i sällskapet gillade pajen. Jag skulle nog kunna dra till med ett så starkt ord som att den var en succé. Nästan alla tog två bitar och det tycker jag är ett bra betyg.


Vi åt vaniljglass till vilket gjorde den här söta knäckiga koliga pajen ännu godare. Jag medger att det inte står i receptet, men det låg en lite glasskula bredvid pajbiten på en bild i bakboken så då tyckte jag att det var okej.


En sjukt bra början på det här bakprojektet! Just nu har jag svårt att tänka mig att jag hade kunnat äta en godare födelsedagspaj faktiskt, och jag kommer garanterat göra den igen. Jag får helt enkelt formulera ett väldigt starkt skäl...

 
 
Dina

Dina

1 februari 2010 09:12

Jag vet att jag har sagt det förut, men här kommer det igen: Jäkla Alexandra!
We are on a diet!!!!

http://dinasblogg.bloggplatsen.se

 
Alex

Alex

1 februari 2010 09:59

Jag vet, det är vi, men jag fyllde ju åååår! Nu blir det paus igen fram till 16 februari sen börjar vi om igen... Fan tänk om man ändå hade en torboämnesomsättning!

http://tantalexandra.se

 
Alfva

Alfva

1 februari 2010 10:54

Men man kan väl vara på en enbart sötsaksdiet? Med tanke på att man inte får i sig alla vettiga vitaminer/proteiner osv så borde man väl gå ner av det också? Eller inte....

Men f*n så gott det är!

http://alfvan.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Alexandra - 20 mars 2010 20:26

Ja, ni läste rätt! Det här är det sista inlägget som skrivs här på Bloggplatsen. Jag har länge velat flytta bloggen men har backat pga av att jag vill ha hela min blogg samlad på ett och samma ställe. Med många andra bloggportaler så kan man flytta m...

Av Tant Alexandra - 20 mars 2010 10:47

J kom hem lite tidigare från jobbet, han satt redan i bilen medan jag pratade med Vårdguiden. Det var tur för jag hade inte ens hunnit göra klart den jordnötspaj som jag höll på att baka när Malte och Silje råkade i klinsch med varandra. Det blev tur...

Av Tant Alexandra - 20 mars 2010 10:27

Så hände det till slut. Det som jag har jobbat så hårt med att undvika. Silje rev Malte i ansiktet.   Jag har den senaste tiden sprungit efter Malte och plockat bort honom varje gång han har krupit fram mot Silje där hon har legat i sin korg och ...

Av Tant Alexandra - 19 mars 2010 09:43

Äntligen tog jag tag i mig själv och pallrade mig upp runt halv sju för att direkt gå ner till träningslokalerna på torget. Tjoho! Jag har inte tränat något sedan vi blev sjuka i kräksjukan och det var ju några veckor sedan nu så det var på tiden. Sk...

Av Tant Alexandra - 18 mars 2010 18:37


     Ååååh den är drömmen! Jag var nere och handlade lite på Coopen och kunde inte låta bli att titta ner i glassfrysen medan jag stod i den långa kön. Jag kunde heller inte låta bli att köpa en varsin Ben and Jerry's-glass till mig och J, trots ...

Presentation


Ofta TV-tittande.
Ibland småkaksbakande.
Alltid bakverkssugen.
28-årig hammarbybo.
Ledig gymnasielärare.
Nybliven mamma till finaste underbara Malte.

Omröstning

Jag insisterade på att få baka en tårta till en lunch hos Lovisa om ett par veckor. Vilken tårta ska jag baka tycker du? Vilken tårta skulle du vilja äta om du fick välja?
 Torta di Verona - en sockerkakstårta med marcarpone, blåbär och amaretto
 Choklad - och hasselnötstårta - mörk chokladkaka med en peanut butter frosting
 Key Lime Pie - inte lika mäktig som cheesecake och med smak av just lime
 Torta della Nonna - italensk ostkaka som serveras med lättvispad grädde
 Chokladmoussetårta - chokladmousse på en chokladbotten
 Cheesecake med vit choklad - cheesecake toppad med färska bär

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

Länkar

  • Blogglista.se
  • Bloggtoppen.se
  • One Million Blogs . org
  • Top Personligt bloggar

RSS

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards