Alla inlägg under december 2009

Av Tant Alexandra - 12 december 2009 21:32

Så! Nu är det gjort! Ett fantastiskt gott julbord har nu åter igen intagits på Oaxen och jag ska säga er att jag är nöjd. Väldigt nöjd! Som vanligt var sällskapet J och hans familj, dvs hans farmor och farfar, hans pappa och Maria och den inte så lilla lillbrorsan Oscar.


För första gången på mina fyra år på den lilla ön så sken solen över färjan som tog oss till julbordet. Alla andra gånger när vi har stått och väntat på färjan så har vi frusit, det har duggat och någon gång också snöat om jag inte minns helt fel. Idag sken solen, halleluja på det!



   

Oaxen Krog sett nerifrån vägen. Det ligger nämligen rätt högt upp så man har en väldigt trevlig utsikt från matbordet. Den sista är en bild av ön Oaxen, tagen i väntan på att färjan ska ta oss dit.


När vi klev innanför dörren rullade det på som det ska på ett julbord. Det började med en jättegod glögg och pepparkakor, sen var det bara att äta sig igenom faten helt enkelt.


  


I vanliga fall tycker jag inte att sill är speciellt spännande, men på Oaxen är det nästan omöjligt att inte hitta åtminstone en sort att gilla. De har nämligen ett antal att välja på. Många att välja på är kanske bättre formulerat.


Förutom det gamla vanliga som ska finnas på ett julbord, som t ex köttbullar, prinskorvar och gravad lax, finns det också lite annat smått och gott som man inte vanligtvis äter. Till exempel vildsvinsbog från Mörkö som ligger precis i närheten. Det äter i alla fall inte jag speciellt ofta. Ja, väldigt sällan faktiskt.


Oscar och Kaj tar en paus i ätanet. En välbehövlig sådan.  


Självklart finns det också sånt som jag helst inte stoppar i munnen. Grisfötter är ett exempel på det, och kalvaladåb. No way José! Det är alltid några i sällskapet som ger sig på lutfisken men jag tackar konsekvent nej. Första året smakade jag men det var sista gången. Det smakar ju ingenting, man bjuds bara på en väldigt knepig konsistens!


Marias lutfisk  


    

   


Nytt för i år var att vi innan vi gav oss på dessertbordet, också beställde in risgrynsgröt och Kvibille gräddädel med vad jag tror var en plommonkompott. Jag tog osten och det var jättegott, men i efterhand ångrade jag mig. Jag skulle gjort som J och tagit risgrynsgröten istället.


   

Lite dåligt fotat men till höger är det en bild på hur gröten serverades i en liten minikastrull. Så himla sött!


Vid det här laget var jag, och alla andra förresten, mätta. Men att hoppa över dessertbordet finns ju inte på världskartan så det var bara att lasta på tallriken (tallrikarna). Jag började med den helt fantastiska ostkakan med mandeltäcket. Ååååh den är så god! Jag kommer aldrig i mitt liv äta en godare ostkaka än den som serveras på Oaxen.


   


 

Men lite hallonsylt på det så är Alex helnöjd!


Jag nöjde mig givetvis inte med detta utan gick många vändor och fyllde på magen med praliner, kolor, mandelmusslor med sylt och grädde, en färskostkaka och havtornsglass. Ni kan förstå att jag var helmätt när vi gick därifrån. Den här gången lyckades jag dock med att låta bli att äta mig fram till ett illamående utan det var mer ett välbehag i kroppen. Fan vad man kan må bra av god mat.


Efter fyra timmar på den lilla ön kände vi oss nöjda och begav oss mot Hammarby Sjöstad där Malte väntade hos farmor Jeanette och Kåre. Jag hade varit ifrån honom i nästan sju timmar och det är rekord. När jag pratade med Jeanette i telefonen på väg dit sa hon att allt hade gått bra men att kvarten han hade skrikit hade känts som tre timmar. När vi kom dit möttes vi dock av väldens sötaste sovandes i vagnen och då kände jag att jag inte behövde ha dåligt samvete för att ha lämnat bort honom en dag. Han mådde ju hur bra som helst!


Tummen sitter där den ska!


För att dra det kort hade vi alltså en kanondag och nästa års julbord är redan inbokat.     

Av Tant Alexandra - 12 december 2009 08:36

Minsann, det är den! Det är den 12 december och det är dags för årets julbord på Oaxen, mitt fjärde om vi ska räkna.


Jag smög upp ur sängen och tog en dusch. Nu sitter jag i soffan och äter frukost och bara njuter av lite egentid. De andra sover nämligen. Men snart blir det liv i luckan. Då ska alla göra i ordning sig (eller göras i ordning i Maltes fall) sen åker vi ner till Sjöstaden och lämpar av den lille hos sin farmor. De kommer förhoppningsvis ha en mysdag tillsammans.


Jag och J åker vidare mot Oaxen. Sen blir det frosseri. I ett lugnt och genomtänkt tempo förstås, med målsättningen att kunna smaka av allt. Men det blir fortfarande frosseri!

Av Tant Alexandra - 11 december 2009 22:45

När jag promenerade runt i Göteborg lyssnade jag igenom missade program av Lantz i P1 och P4. Jag hann igenom flera sändningar, bland annat den från 1 december.


De avhandlade ett antal aktualiteter och lustigheter men jag lyssnade extra noga när de pratade om vilka filmer man borde ha sett de senaste åren. Då Annika Lantz har varit småbarnförälder menar hon att hon inte har sett några filmer under åren 2002-2009. Därför skulle lyssnarna skicka in förslag på filmer som man ska ha sett för att ta igen filmperioden.


Jag har inte varit småbarnsförälder de senaste sju åren, men har tydligen ändå en del att ta igen då jag har missat ett antal av filmerna som nämndes.


Här kommer listan på filmerna de pratade om. Hur många av dem har ni sett?

  

Wall-E

Jag började att se den. Kom väl en timme in i filmen när jag lade ner projektet och stände av. Jag kanske hade förhöga förväntningar för jag gillar annars Pixar. Hitta Nemo är en personlig favorit som jag kommer att pracka på Malte så tidigt som möjligt


TransAmerica

Även den här såg jag kanske halva av, sen gav jag upp. Jag hade hört så mycket bra om den innan, och att Felicity Huffman (Lynette Scavo i Desperate Housewives) spelade en transsexuell man gjorde att jag inte kunde låta bli att se den. Den uppfyllde tyvärr inte förväntningarna.



The Squid and the Whale

Den här vill jag se! Har hört att den är fantastisk men det har helt enkelt inte blivit av. Jag tackar Lantz i P1 för påminnelsen.







Superbad

Aldrig ens hört talas om den. Hur kan jag ha missat den om den är så himla bra? Den ser ut som något som J skulle gilla så jag kommer nog att se den inom en snar framtid. Men det känns inte som det är någon brådska...





Shooting Dogs

Den här har jag inte heller hört talas om men de sa att den handlar om folkmorden i Rwanda och det låter onekligen intressant. Jag såg Hotel Rwanda för några år sedan och fullkomligt älskade den och Don Cheadle. Den här kommer definitivt ses!



Persepolis

Vad är det här?! Den här har jag inte heller hört talas om. Och jag som trodde att jag hade lite koll när det gällde film... Den är animerad och det kan vara anledningen till att jag inte har noterat den. Det brukar vanligtvis inte intressera mig men jag kanske borde ge den en chans.



Pans labyrint

Jorå! Har sett! På bio till och med. Det var J som drog med mig, han hade valt själv och han lovade att jag skulle gilla den. Jag satt och surade men ångrade mig och bara storgillade. Så jävla snygg och sorglig och bra!





Napoleon Dynamite

Alla hade pratat om den, jag tror att jag var sist att se den. J hade den på DVD och jag kollade på den en trist eftermiddag. Blev inte speciellt imponerad faktiskt, det enda minnesvärda är väl dansscenen tror jag.





Masjävlar

Jag såg den när den gick på TV för något år sedan och överraskades av att jag tyckte att den var så bra. Sjukt bra faktiskt. Och tjejen, hon i Arn, var riktigt bra. Jag tyckte att hon var jättedålig i Arn nämligen, men här strålade hon. Jag bloggade om den här.



Maggie vaknar på balkongen

Har aldrig hört talas om men de talade så himla gott om den att jag inte vågar låta bli att se den. Ska tydligen vara en dokumentär och det låter bra. Gillar dokumentärer. Välgjorda dokumentärer.






Lost in translation

Snacka om hypad film! Alla snackade ju om den så jag kunde ju inte låta bli att se den. Och jo visst, den var ju skitbra. Jag som inte gillar Scarlett i vanliga fall kunde för en gångs skull bortse från det och bara gillade helt enkelt. Och vad viskade hon i hans öra?!



Låt den rätte komma in

Jag läste boken på hotellrummet på Rhodos 2006 och blev fullkomligt uppslukad av berättelsen. Jag rekommenderade den till ALLA. Filmen var inte alls i närheten men helt okej. Inte mer.





Juno

Den här såg vi på Js dator en kväll när det var strömavbrott i hans lägenhet i Ingolstadt i Tyskland. Jag hade aldrig hört talas om den så jag hade inga förväntningar alls men vi båda blev stormförtjusta i Juno. Skitbra ju!!! En sån där feel good movie som man blir glad av.



Into the Wild

Ännu en film som jag har hört talas om men ännu inte sett. Men jag vill, jag vill, jag vill! Och jag ska.








Fyra nyanser av brunt

Har faktiskt inte sett. Varken på bio eller TV. Har inga planer på att göra det heller. Men å andra sidan ligger den ju på listan så den kanske är bra...







Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Snacka om att vara förvirrad. Jag måste se den minst en gång till för att fatta vad som hände men det gör inget för jag gillade den. Kul att se Carrey i en annan typ av roll än rubberface.





Efter bröllopet

Aldrig hört talas om men jag gillar dansk film så varför inte. Bring it on. Men jag väntar till efter att jag har ammat färdigt för jag vill nog dricka vin till den här.







Darling

Jag kommer ihåg när den kom men jag såg den aldrig. Var den så bra alltså? Hade ingen aning.









Crash

ÅÅÅh den är så bra!! Så bra att jag visade den för mina elever. Alla borde se den här så kanske världen skulle se lite finare ut.







Brokeback Mountain

Jo jag såg den, men förtjänar den verkligen att finnas med på den här listan? Den var okej, och visst, banbrytande, men jag blev inte stormförälskad. Skådespelarinsatserna var grymma dock.





Adaptation

Sorry men jag kommer aldrig kunna se den här. Jag får blåsor på hela kroppen när jag ser Nicholas Cage. Den får vara hur bra som helst, det går bara inte.








Jag har alltså sett 11 av 21 filmer som avhandlats. Det tycker inte jag är godkänt ens. Hemläxa för Alex med andra ord.


Undrar hur listan kommer att se ut för 2009-2016? Jag gissar att jag kommer att vilja ta mig en titt på den listan.

Av Tant Alexandra - 11 december 2009 19:58

För några timmar sedan. Då overallen fortfarande var sådär fint vit...  


Efter en lååång biltur är vi hemma igen. Borta bra men hemma bäst och allt det där. Vi gick upp till lägenheten, lämnade väskorna och sen drog J.


Han lämnade mig för ett julbord.


Så nu sitter jag här och försöker bestämma mig för om jag ska välja På spåret eller Idolfinalen. Jag vet fortfarande inte. Det som upptar all min tankeförmåga just nu är den fina vita overallen som jag köpte till Malte. Jag slängde in en tvätt när vi kom hem och när den var klar var overallen ljusblå... Jag ringde och rådfrågade min gamla mamma hur man råder bot på det, men jag är inte speciellt hoppfull. Den blir nog aldrig vit igen.

Av Tant Alexandra - 11 december 2009 10:13

Sitter i Högsbo och väntar på J som är så möte. Vi fortsätter turnén till Jönköping sen hem. Det känns som att vi har varit på semester, det blir sån skillnad när man får åka bort lite. Malte sover så nu ska jag läsa in mig på Tiger och stackars Elin.

Av Tant Alexandra - 10 december 2009 21:01

Jenny uppmärkasammade mig på att Bloggplatsen ha släppt bildutrymmet fritt så man får numerna ladda ner hur många bilder man vill. Det firar jag med att visa upp min dag i bilder.


 
Lite posande innan vi beger oss ut i den gråa men torra vädret


Dagen började med att vi fick en liten sovmorgon, sen var det dags för att gå ner och äta den efterlängtade hotellfrukosten vid halv nio. Jag är verkligen inte bortskämd med sådana så jag frossade i mig av allt. Mumma. Malte satt snällt i sin barnstol och var fullt upptagen med att titta på alla businesspeople som satt ensamma och åt. Det syntes tydligt att de inte var lika entusiastiska som jag.


Efter att J åkte iväg på sina möten tog jag och Malte oss ut på stan. Vi skulle upptäcka! Ipoden hade jag laddat med missade Lantz-program från både P1 och P4. Jag hade alltså det bästa möjliga sällskapet i form av världens sötaste Malte och Sveriges smartaste Annika.


Vi kan väl säga så här att det var tur att J jobbade för han hade aldrig velat gå bredvid mig och lekt turist så som jag gjorde. Jag kände mig som en japan med kameran i hösta hugg på allt, men det kändes ändå okej. Jag gick rakryggad men trots det ville jag inte riktigt dra upp kartan i tid och otid, det skulle likosm se fööör turistigt ut... Jag gömde den helt sonika i Isbjörnen.


  Väl dold i barnvagnsmuffen. Fråga mig inte varför jag tycker att

det är pinsamt att titta på kartor...


Vi började med att gå nerför Avenyn och jag upptäckte snart att det här inte bara är ordvitsarnas stad, det är ockå kullerstenarnas. En dröm för barnvagnsrullande småbarnsmammor som tycker att en sovstund för den lille vore på sin plats. Dock inte en dröm för en småbarnsmamma med ett par stövlar med hårda sulor. Aj!


Jag sa ju att jag fotade allt. Till och med marken.


Vi gick runt ett bra tag i Nordstan, vi trivdes där. Jag hittade så mycket som jag ville köpa i inredningsväg men jag lade band på suget och övertalade mig själv att vänta tills vi har plats för sådana saker som stora korgar att lägga tidningar i och jättestora adventsstjärnor att hänga i fönstren.


Jag var faktiskt så turistig att jag gick till Saluhallen också. Och till Feskekörka. Jorå. Jag köpte ingenting dock, jag luktade bara på saker.


Fisk i Feskekörka. Jag skyndade mig igenom huset så att inte fisklukten skulle

fastna i kläderna och i håret... 

 

Jag tyckte att taken var vacker i Saluhallen. Hade jag varit en bättre fotograf som kan alla funktioner på kameran, hade kanske ni också tyckt det.



Efter Nordstan begav vi oss söderut. Målet var Slottsparken och dit gick vi. För att ta oss dit gick vi längs Linnégatan och här blev jag lite besviken. Här fanns inte alls den charm som jag fann i Nordstan. Jag fick lite otrevliga Östermalmsvibbar, ingen mysfaktor alls. Men jag hittade en sak att fotografera. Såna här julbockar. I mängder. Det var lite fint.


 


Framme i Slottsskogen förvandlades jag från att vara turist till en naturälskande scout och fotade allt som kom i min väg. Ett ruttnande träd, himlen, en flock duvor... Ja, jag fotade loss helt enkelt.


Sälarna i säldammen var nog en av dagens höjdpunkter. Man kan ju inte ogilla sälar.
 

Änder är ju inte lika kul, men det ser lite sött ut när de är så många.


 

 
Amingspaus och posing vid änderna. Malte var halvvaken genom alltihop


Nu började jag å ont i mina fötter så vi örjade traska tillbaka mot Avenyn till hotellet. Jag gick igenom Haga och blev frälst. Fan vilken söt liten stadsdel. Fotade jag då? Nej. Däremot gick jag och svor över att jag hade en barnvagn med mig. De här små söta hålen i väggen som var fina butiker orkade jag verkligen inte med att försöka trixa in en vagn i. Hur gulligt som helst var det i alla fall, och hade det varit ett lite finare väder hade jag gladligen satt mig på ett av de trevliga fiken. Haga är en favorit helt klart.


En obligatorisk bild över Avenyn. Det här är nog höjden av turistighet tror jag


  Efter frygt fyra timmars flanerande i Göteborg kom jag och Malte tillbaka till hotellrummet och där tog vi genast ett bad. Man mpste ju passa på när det finns ett badkar tillgängligt. Malte blev överlycklig över att han fick en massa vatten att plaska med, baljan hemma är ju aningens mindre.



Äntligen kom J hem till slut och vi begav oss ut på stan igen. Vi hade sån sjuk tur att Liseberg firar 10-årsjubileum av julmarknaden just idag så vi gick så klart dit! Jag har varit på marknaden en gång förut men det var så många år sedan att jag knappt kommer ihåg något. Det blev en lussekatt och varm choklad med vispgrädde. Asmysigt.




  Nu blir det häng på rummet resten av kvällen. Glee på TV och en härlig Malte i sängen. En bra dag med andra ord!

Av Tant Alexandra - 10 december 2009 13:04

Jag är som sagt i Göteborg, ordvitsarnas stad.

Av Tant Alexandra - 9 december 2009 23:17

  " Om man leker på hotellrumsgolvet en stund så tror mamma att jag kommer att bli trött fortare. Moahahaha!"


Efter ett antal timmar i baksätet tillsammans med Malte är jag rätt glad att vi är framme så att jag kan få sträcka på mina (korta) ben. Malte skötte sig verkligen jättebra hela tiden. Han sov ända fram till Jönköping och var vaken efter att vi hade ätit. Det var en period där på ungefär en kvart när han var ledsen över att behöva vara fastspänd men då hade vi allsång i bilen. Vi körde TV-serier och sjöng signaturmelodier som Tre Kronor, Dallas, Airwolf och Bumbibjörnarna.


Nu leker Malte av sig på golvet så att han blir trött och sover hela natten lång. Imorgon behöver han vara utvilad då han och jag ska ut och upptäcka Göteborg på egen hand medan pappa J jobbar. Det blir kanon!


Presentation


Ofta TV-tittande.
Ibland småkaksbakande.
Alltid bakverkssugen.
28-årig hammarbybo.
Ledig gymnasielärare.
Nybliven mamma till finaste underbara Malte.

Omröstning

Jag insisterade på att få baka en tårta till en lunch hos Lovisa om ett par veckor. Vilken tårta ska jag baka tycker du? Vilken tårta skulle du vilja äta om du fick välja?
 Torta di Verona - en sockerkakstårta med marcarpone, blåbär och amaretto
 Choklad - och hasselnötstårta - mörk chokladkaka med en peanut butter frosting
 Key Lime Pie - inte lika mäktig som cheesecake och med smak av just lime
 Torta della Nonna - italensk ostkaka som serveras med lättvispad grädde
 Chokladmoussetårta - chokladmousse på en chokladbotten
 Cheesecake med vit choklad - cheesecake toppad med färska bär

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

Länkar

  • Blogglista.se
  • Bloggtoppen.se
  • One Million Blogs . org
  • Top Personligt bloggar

RSS

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards