Alla inlägg under december 2009

Av Tant Alexandra - 25 december 2009 19:06


     


Juldagen brukar ju i vanliga fall vara en riktigt död dag då allt är stängt och man är trött av all julmat. Även här är allt stängt, faktiskt ända till söndag, och även här har det varit väldigt lugnt. Här nere firar man ju julen på juldagen så det har varit väldigt tyst i området. Inga slirande bilar. Engelsmännen som man annars hör på gatorna har även de hållit sig inne för att ägna sig åt sitt julfirande.


Det var därför det bara var vi svenskar i Sofoklis (som lägenhetsblocket heter här) som tog oss ner till promenadstigen nere vid vattnet för at ta oss en promenad. För att slippa at riskera att få kämpa med vagnen fick den nästan sju kilo tunga Malte hänga med i BabyBjörnen. Det var tungt för ryggen men alternativet hade varit jobbigae.


Solen sken på allra bästa vis så det blev varmt att gå. Malte fick dessutom ha en mössa på sig för att inte bränna sig på huvudet. Att ta med sig en solhatt i resväskan var det liksom ingen som tänkte på...


Där borta i diset skymtar Famagusta, min pappas hemstad. Hotellen står uppradade men de är övergivna sedan 1974 då Turkiet invaderade ön. Det känns alltid så konstigt att se staden så här. Så nära men ändå så otillgängligt.

      


     

På den här platsen lever ett flertal hemlösa katter, vi räknade dem till 26 stycken. Det är inte alls synd om dem då det kommer engelsmän varje dag och ger dem mat. Jättefina är de.


Mer än så har inte hänt här idag och det är helt okej med mig. Malte har varit på ett mycket bättre humör och jag börjar bli mer och mer osäker på det här med tänderna. Elin, du gav mig något att tänka på...


Åh så sällan man får mysa med Malte så här! Notera den förut så ljusblåa overallen som torkar i bakgrunden. Den har fått ta ett klorinbad för att få tillbka sin vita färg.


     

Av Tant Alexandra - 24 december 2009 19:12

 


    


Till en början var det svårt för julkänslan att infinna sig men med en Absolute Christmas som går på repeat från nio på morgonen så är det svårt för den att hålla sig borta. Det gjorde alltså inte något att det inte låg ett tjockt snötäcke utanför dörren. Det var tvärtom mycket trevligt att tillbringa julaftonen utomhus, utan en stor täckjacka som skydd från kylan.


  


Dagen började med ett julbad för Malte och ett julbad för bilen. Inte ens på julafton kan pappa sitta still och bara slappna av. De blåa arbetsbyxorna satt rutmidjan på honom, precis som vanligt.


Medan vi andra körde på mjukisstuket idag var Malte uppiffad med en röd fluga. Ursöt blev han.


 

 


  


Det var meningen att vi skulle äta våt julmiddag tillsammans med Gösta och Karin, mina föräldrars grannar i stugan som gästspelar i kvarteret denhär vintern, men då Gösta var sjuk så blev det bara vi. Allt som behöver finnas med på ett julbord fanns med utom just prinskorven, till Js stora besvikelse. Vi blev ändå mätta och mycket belåtna när apelsinriset (jo, det var apelsinris enligt min mamma) hade fått avrunda måltiden.


  

Grannkatten Mistsy ville också vara med på julbordet. Hon kommer och hälsar på varje dag och vill ha lite mat. Och det får hon också.

 

Marsipantomtar medhavda från Sverige. Såklart.  


Till kvällskaffet fick vi avnjuta den helt fantastiska mandeltårtan som man aldrig blir besviken på. Tyvärr kunde vi inte riktigt avnjuta den i ett lugn då många tårar fälldes unedr tiden. Malte har nämligen gråtit en hel del under dagen och vi börjar misstänka (mina föräldrar är övertygade) att Maltes tänder är på gång. Man kan skymta dem i munnen på honom, och när han gråter så åker fingrarna in på samma ställe i munnen. Han har förmodligen ont plutten. Som tur är har jag med mig alvedon som kanske kan lindra lite, men han gråter fortfarande. Trots att det är synd om honom så hoppas jag att det är tänderna som gör illa honom, för om det inte är det så vet jag ju inte varför han gråter så ihärdigt. Han har har ont.


      

Av Tant Alexandra - 24 december 2009 08:00


  


Jag misstänker att de allra flesta som läser min blogg är vänner och bekanta. Men besöksstatistiken skvallrar om att ni är en stor skara där ute som jag aldrig har träffat, för så många vänner har jag inte.

 

Vilka ni än är, familj, vänner, bekanta eller bara urgulliga bloggläsare. Jag önskar er en mysig julafton med god mat, glatt sällskap och mycket gos!

Av Tant Alexandra - 23 december 2009 20:17

Varje gång man träffar någon som träffar Malte för första gången så ska det så klart kommenteras vem han är lik. Sin mamma eller sin pappa? Det kan variera men jag måste säga att de allra flesta säger att han är lik mig.


Mamma har alltid sagt att hon inte ser något av mig i honom utan att det bara är J i hans urgulliga ansikte. Men så igår kom Birgit över med en bild på mig när jag var i ungefär Maltes ålder, och mamma bytte genast åsikt. Hon, och Birgit för den delen, tycker nu att Malte är min avbild. Vad tycker ni?


  

Av Tant Alexandra - 23 december 2009 19:50

Vi tog en välförtjänt sovmorgon denna första riktiga dag av vår semester. Först vid halv tio masade vi oss upp för att inta en frukost i solen på uteplatsen. Man får passa på att hålla sig utomhus på förmiddagen då solen ligger på på den här sidan.

Så här på vintern försvinner den bakom hörnet runt ett-tiden.


Mammas pomelo som ska skördas i dagarna. Från blomma till den här stora

frukten med midjemåtten 56 cm har det tagit ett år. Rätt coolt faktiskt.




Medan J tog en liten tupplur efter ett par timmar (han är förkyld stackarn) åkte jag och mamma för att handla lite. Första stoppet var Orfanidis, Paralimnis svar på Kvantum, men vi var där vid helt fel tidpunkt på dagen. Den sammanföll med samma tid som alla övervintrande skandinaver kommer med bussen från Ayia Napa. Den lilla byn är ju rätt död på vintern så då får de komma hit för att handla på sig mat.


Gubbarna och gummorna var många, långsamma och mest i vägen. Mamma berättade att när busslasten kommer (bussen är för övrigt hyrd av Orfanidis för att ta pensionärerna dit, big business ni vet) måste de lämna sina väskor och dramaten ute vid entrén då de är kända för att snatta! Det tyckte jag var riktigt roligt!


Nästa stopp var English Deli där mamma hade beställt svensk julskinka. Good shit! Dagen har för övrigt mest gått i julförberedelsernas tecken. Vi har gjort risgrynsgröt (iofs redan uppäten) och vi har gjort den obligatoriska mandeltårtan. Den måste ju stå och gotta till sig över natten.


Malte envisas med att sparka av sig sina fejk-uggs. Han tycker

inte heller att det är vinter.


Det är inte bara julmat som tillagats utan jag har också gjort en puré till Malte. Det blev kycklingpremiär. För er andra nyfikna bloggmammor så gjorde jag som så att jag kokade en bit av en kycklingfilé med ett par pepparkorn och ett lagerblad. Sen kokade jag morot ochpotatis och mixade ihop hela härligheten. Malte blev väl inte överförtjust men åt snällt upp nästan allt. Han drack också ivrigt av vattnet ur flaska efteråt. Jag hoppas att han är lika entusiastisk i den när den är fylld med välling... 


All julkänsla som jag hade plockat på mig hemma i Sverige är som bortblåst. Det är svårt att behålla det när man går omkring i en tisha i solen liksom. Men imorgon tror jag att den kommer tillbaka. Då är det ju faktiskt självaste julafton.

Av Tant Alexandra - 22 december 2009 18:56

Hallå allihop! Vi är på Cypern! Äntligen! Väckarklockan ringde halv tre imorse och då hade jag inte sovit mer än i ett par timmar, så att piggt kliva uppför att göra iordning mig kändesinte helt självklart. Jag gjorde det i alla fall. Malte började gråta hysteriskt när han så abrupt fick sin sömn störd mitt i natten, men han fick sova vidare i bilen ut till Arlanda.



Dreggel någonstans över Ukraina  


Inte helt nöjd  


Malte har nu flugit till Cypern för första gången och flygresan gick verkligen över förväntan. Jag ammade honom vid start och landning så han slapp onda öron. Han sov även en del där emellan så det gick rätt smärtfritt. Det enda som var lite knepigt var när det skulle ätas. Vi fick helt enkelt äta i shift med Malte i knät.


Mamma dokumenterade Maltes allra första ankomst till Cypern. Bilden har tagits på långt håll och desstom fick jag beskära den grovt för att få bort J, så liiite kornigt blev det allt.


När vi kom fram till Larnacas helt sprillans nya flygplats stod mamma och pappa och väntade på oss. Eller ja, mest på Malte faktiskt. Det var först efter att de hade gullat med honom som jag fick en stor välkomstkram. Vädret överraskade då mamma i telefonen har sagt att det är kallt och regnigt. Vi som kom från ett iskallt insnöat Stockholm var ganska nöjda med en blå himmel, 19 grader och ljumma vindar...


Att dricka ur flaskan fungerar fortfarande inte men att

bita på den går alldeles utmärkt.


Väl framme här i Paralimni hängde vi lite i lägenheten innan vi tog en promenad bort och handlade. Att gå med barnvagn här är inte helt enkelt då trottoarer inte riktigt har slagit igenom ännu. Men det gick ändå.


Nu sitter vi inne och kollar på TV. Mamma tolkar nyheterna för J, jag bloggar, pappa sitter utomhus och grubblar över livet och tittar till Malte som sover. Det är 14 grader ute. Ingen snö i barnvagnshjulen idag.



Av Tant Alexandra - 21 december 2009 11:58

Det är några grejer som ska packas ner i resväskorna förutom kläderna. Mamma har lämnat några önskemål på saker som ska med. Det första hon bad om var att vi skulle ta med fyra tavellister från IKEA! De hade faktiskt hängt med om det inte hade varit för att flygbolaget gick i konkurs. Med dem fick vi nämligen ta med oss 30kg.


Med Fritidsresor får man ju bara ta med 20 kilo men några bonusgrejer åker ändå med. Två påsar mandel som jag har stått och malt i mandelkvarnen här på morgonen, är det första som åker med. Huvudingrediens i den obligatoriska julmandeltårtan! En bit cambozolaost ska inhandlas i eftermiddag och läggas ner bland kläderna. Det finns tydligen inte på Cypern och mammas craving måste tillfredställas.


En Allerstidning åker också med. Mamma saknar korsorden. En pocket, I trygghetsnarkomanernas land vill mamma läsa så jag har köpt ett ex till henne för jag vill behålla mitt eget, den är full med hundöron.


Lösgodis! Vi har inte bestämt oss för om vi ska ta oss en tur ut till Björknäs eller om vi ska nöja oss med Kvantum, men lösgodis vill mamma och förmodligen pappa också ha. Det sista som ska med är te. Söderblandning. Sen får det räcka.


Att packa till Malte blir nog inte så knepigt som jag hade tänkt. Lite kläder (tvättmaskin finns ju som tur är), ett par påsar gröt och bebisalvedon utifall att. Jag kanske kanske tar med en nappflaska och lite ersättning också, hoppas ju fortfarande att han ska ge med sig, den lille bestämde herren.


Glömmer vi något är det ingen katastrof. Det finns ju affärer även på Cypern.

Av Tant Alexandra - 20 december 2009 20:17

Sofie ville ha receptet på saffranskakan vi åt igår, och självklart får hon det. Jag hittade det här.


Det är ju som vilken sockerkaka som helst fast den kanske har lite mer smör än man brukar ha. Den blev väldigt saftig i alla fall, och det beror väl på det...


200 gram smör

En påse saffran

2 ägg

3 dl socker

2 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

4 dl vetemjöl


Florsocker som garnering


Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vispa ner bakpulver, saffran och mjölk. Rör sen ner mjölet och det avsvalnade smöret, rör om till en jämn smet.


Grädda i ca 45 minuter. Sikta på florsockret när kakan har svalnat.


Jättegod!

Presentation


Ofta TV-tittande.
Ibland småkaksbakande.
Alltid bakverkssugen.
28-årig hammarbybo.
Ledig gymnasielärare.
Nybliven mamma till finaste underbara Malte.

Omröstning

Jag insisterade på att få baka en tårta till en lunch hos Lovisa om ett par veckor. Vilken tårta ska jag baka tycker du? Vilken tårta skulle du vilja äta om du fick välja?
 Torta di Verona - en sockerkakstårta med marcarpone, blåbär och amaretto
 Choklad - och hasselnötstårta - mörk chokladkaka med en peanut butter frosting
 Key Lime Pie - inte lika mäktig som cheesecake och med smak av just lime
 Torta della Nonna - italensk ostkaka som serveras med lättvispad grädde
 Chokladmoussetårta - chokladmousse på en chokladbotten
 Cheesecake med vit choklad - cheesecake toppad med färska bär

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag läser

Länkar

  • Blogglista.se
  • Bloggtoppen.se
  • One Million Blogs . org
  • Top Personligt bloggar

RSS

Translate


Skapa flashcards